Photo

5.4.17

Άγιοι: 4 Φεβρουαρίου

4 ΦεβρουαρίουΟρθόδοξος Συναξαριστής-Αγιολόγιο


 Κελτών Αγίων & Πάντων των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Συντάκτης: Άβελ-Αναστάσιος Γκιουζέλης

Email: gkiouz.abel@gmail.com

Αν κάποιος έχει ελεύθερο χρόνο και επιθυμεί να βοηθήσει στην ταξινόμηση των Αγίων (http://saintsofmyheart.wordpress.com) μπορεί να μου στήλει email στο gkiouz.abel@gmail.com για να του στήλω μερικούς Αγίους για ταξινόμηση.

http://gkiouzelis.wordpress.com
http://saintsofmyheart.wordpress.com

Το Αγιολόγιο είναι υπό κατασκευή 
με αρχή κατασκευής το 2004

Συμπεριλαμβάνονται 
& οι Ορθόδοξοι Άγιοι της Δυτικής Ευρώπης
όπου κοιμήθηκαν πριν το 1054 όπου έγινε το 
σχίσμα των Ρωμαιοκαθολικών

Επίσης συμπεριλαμβάνονται όσοι 
Νεομάρτυρες της Συρίας του 21ου αιώνα 
είναι σίγουρα Ορθόδοξοι


Εκπομπή 23: Τρεις αγαπητοί Κέλτες Άγιοι - ORTHODOX HEARTἍγιοι:

Ἰσίδωρος ὁ Πηλουσιώτης, ὅσιος ἡγούμενος Μονῆς τοῦ Πηλουσίου (σημ. Port Said) Αἰγύπτου (4/2, +5ος αἰ.)

Ἱωάννης Ἐπίσκοπος Εἰρηνουπόλεως, ἀπό τῶν 318 Πατέρων τῆς Α΄ Οἰκ. Συνόδου στήν Νίκαια Βιθυνίας Μ. Ἀσίας (4/2, +4ος αἰ.)

Θεόκτιστος μάρτυς (4/2, +? αἰ.)

Ἀβεντίνος Ἐπίσκοπος Chartes Γαλλίας (4/2, +520)

Ἀβεντίνος Ἐπίσκοπος Troyes Γαλλίας (4/2, +538)

Ρεμπέρτ (St Rembert) Ἐπίσκοπος Hamburg καί Bremen Γερμανίας, Ἰσαπόστολος Δανίας, ἀπό Βελγίου (4/2, +888)

Ἀβραάμ/Ἀβράμιος Ἐπίσκοπος Ἀρβήλ Περσίας, ἱερομάρτυς (4/2, +347)

Νικόλαος ὁ Στουδίτης, ὁμολογητής στή Μονή Στουδίου στήν Κωνσταντινούπολι (4/2, +868)

Γρηγόριος Ἐπίσκοπος Langres Γαλλίας (4/2, +539)

Κύριλλος ὅσιος ἡγούμενος τῆς Μονῆς τῆς Νέας Λίμνης τοῦ Νόβογιερσκ τῆς Vologda Ρωσίας (4/2, +1646) [7/11, ἀνακομιδή λειψάνων]

Βούλγκις (St Voulgis) Ἐπίσκοπος καί ἡγούμ. Lobbes Βελγίου (4/2, +760)

Νιθάρντ (St Nithard) ὁσιομάρτυς στήν Σουηδία, ἱεραπόστολος Σουηδίας, ἀπό Μονή τοῦ Corbie Γερμανίας (4/2, +845)

Ἰάσιμος ὁ θαυματουργός, ὅσιος (4/2, +? αἰ.)

Νικήτας ὁ “στήν τοῖς Πυθίοις”, ὅσιος (4/2, +? αἰ.)

Δοσιθέα τῆς Μόσχας, ἡ “Βασιλική Ἀσκήτρια”, βασίλισσα Ρωσίας (4/2, +1810)

Λιεφάρντ (St Liephard) Ἐπίσκοπος, ἱερομάρτυς στήν Cambrai Γαλλίας, ἀπό Ἀγγλία (4/2, +690)

Aldate Ἐπίσκοπος Gloucester Ἀγγλίας, ἱερομάρτυς (4/2 καί 14/6, +577)

Ἰωσήφ ὁ Ἀλεούτιος, μάρτυς τῆς Ἀλάσκας (4/2, +? αἰ.) {ZF}

Φιλέας ἀπό Θμουΐδος Αἰγύπτου καί Φιλορόμος, μάρτυρες (4/2, +? αἰ.)

Εὐτύχιος μάρτυς στή Ρώμη (4/2, +304)

Ἰαδῶρος καί Ἰσιδῶρος (4/2, +249-251)

Γεώργιος πρίγκηπας τοῦ Vladimir Ρωσίας (4/2, +1238)

Ἀβραάμ καί Κόπριος, ὅσιοι μοναχοί στήν Πετσέγκα Ρωσίας (4/2, +15ος αἰ.)


Άγιος Μόνταν (St Modan) ιεραπόστολος Σκωτίας

ιδρυτής & ηγούμενος της Μονής του Dryburgh Σκωτίας,

& ερημίτης στο Dumbarton της Σκωτίας, από Ιρλανδία (+6ος αιώνας)

4 Φεβρουαρίου

Ο Άγιος Μόνταν (St Modan) είναι ένας Ιρλανδός Ορθόδοξος Άγιος του 6ου αιώνα, από την Ιρλανδία. Ήταν ο γιος ενός Ιρλανδού οπλαρχηγού. Έγινε μοναχός και έχτισε ένα εκκλησάκι στο Dryburgh της Σκωτίας το 522 το οποίο χρησιμοποίησε ως ιεραποστολική βάση για πολλά χρόνια. Αυτό έγινε αργότερα η θέση ενός Ορθόδοξου Κελτικού Μοναστηριού: Του Αββάειου του Dryburgh.

Ο Άγιος Μόνταν (St Modan) αρχικά ασχολήθηκε με την ιεραποστολή στις περιοχές Falkirk, Stirling και Forth της Σκωτίας, μέχρι που εξελέγη ηγούμενος, μια θέση που δέχτηκε απρόθυμα. 

Μετά από αρκετά χρόνια παραιτήθηκε και έγινε ερημίτης στην περιοχή Dumbarton της Σκωτίας, όπου και κοιμήθηκε οσιακώς. Τα Ιερά Λείψανά του σώζονται ως σήμερα, στο Rosneath της Σκωτίας.

Πηγή: 

Wikipedia

&


Orthodox Heart Sites


Ἀγιος Ιωσήφ ο Χαλεπλής, 

νεομάρτυς στο Χαλέπι Συρίας (+1686)

4 Φεβρουαρίου

Αυτόν τον ευλογημένο από φθόνο μερικοί Αγαρηνοί τον συκοφάντησαν ότι είπε να γίνει Τούρκος. Κι επειδή αυτός δεν ήθελε να γίνει, τον άρπαξαν με μεγάλο θυμό και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον πήγαν στον δικαστή ψευδομαρτυρώντας εναντίον του. Και μόλις τον είδε ο δικαστής, λέει στον Μάρτυρα: «έλα, άνθρωπέ μου, να γίνεις Μουσουλμάνος, να βγεις από την ψεύτικη πίστη και να έλθεις στην αληθινή, και να σε έχω κοντά μου, να γίνεις μεγάλος άρχοντας».

Αφού τα άκουσε αυτά ο Μάρτυρας, απάντησε με πολύ θάρρος και είπε: «Σιγά την πίστη που έχετε και παρακινείτε και άλλους να πιστέψουν! Τι τρισάθλιοι και κακορίζικοι που είστε! Και πού την βρήκατε εσείς την πίστη και την κάνατε και αληθινή; εσείς ταλαίπωροι, ούτε τη νηστεία σας δεν ξέρετε πότε είναι, ούτε το μπαϊράμι σας. Μόνο περιμένετε να δείτε το φεγγάρι για να αρχίσετε τη νηστεία σας, ή καλύτερα να πω την πολυφαγία σας. Που κάθεστε όλη τη νύχτα και τρώτε ώσπου να φέξει. Και τότε πέφτετε και κοιμάστε όλη τη μέρα, σαν νεκροί στον τάφο, κι αν ξυπνήσετε, κοιτάζετε τον ήλιο πότε να βασιλέψει, για να ορμήσετε και πάλι στο φαΐ . έπειτα παραφυλάτε πάλι πότε θα δείτε το φεγγάρι για να κάνετε το μπαϊράμι σας. Κι αν τύχει συννεφιά, το κάνετε άλλοι πιο μπροστά κι άλλοι πιο μετά και σας περιπαίζουν όλα τα έθνη και γελούν μαζί σας. 

Αυτή είναι η πίστη σας και μου λέτε να πιστέψω σε αυτήν; Και πώς να μιλήσω για τα άλλα, τα ψεύτικα και βρωμερά θρησκεύματά σας; Τα οποία είναι ότι ο Θεός σας τρώει και πίνει, και πως εσείς έχετε να απολαύσετε στον κατασκευασμένο από σας παράδεισο, φαγητά και ποτά και περισσότερες ασέλγειες, από όσες κάνετε εδώ». Αφού είπε αυτά και περισσότερα ο Μάρτυρας και εξευτέλισε τη θρησκεία τους, σιώπησε.

Κι εκείνοι, αφού τα άκουσαν αυτά, έτριξαν τα δόντια τους εναντίον του και ο αλιτήριος δικαστής τον καταδίκασε σε θάνατο με ξίφος. Και αφού τον παρέλαβαν, τον πήγαν χτυπώντας τον ως τον τόπο της καταδίκης. Και εκεί γονάτισε ο Μάρτυρας και δέχτηκε το μακάριο τέλος και έλαβε χαρούμενος τον στέφανο του μαρτυρίου για τη δόξα του Χριστού. Αμήν.

Πηγή: Από το νέο Μαρτυρολόγιο του Αγίου Νικοδήμου.


Άγιος Ραβάνος-Μαύρος (St Rabanos Maurus) 

Επίσκοπος Mainz Γερμανίας, 

συγγραφέας Συναξαριστή Αγίων (+856)

4 Φεβρουαρίου

Ο Άγιος Ραβάνος-Μαύρος (St Rabanos Maurus) είναι ένας Ορθόδοξος Άγιος της Γερμανίας και έζησε τον 9ο αιώνα. Γεννήθηκε το 784 στο Mainz της Γερμανίας και σε νεαρή ηλικία έγινε Μοναχός στη Μονή της Fulda της Γερμανίας. 

Ως μοναχός της Μονής Fulda της Γερμανίας εργάστηκε στη βιβλιοθήκη της Μονής.

Αναζητώντας μια λεπτομερή κατανόηση της Αγίας Γραφής, σπούδασε ελληνικά, εβραϊκά, συριακά, και τα Γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν επέτρεψε στις πολλές ώρες των σπουδών του να τον κρατήσουν μακρυά από τα καθημερινά πνευματικά του καθήκοντα.

Το 801 χειροτονήθηκε Διάκονος και στη συνέχεια σπούδασε στην Tours της Γαλλίας κοντά στον φημισμένο και ενάρετο λόγιο Αλκουΐνο και πήρε το όνομα Μαύρος (Maurus) στη μνήμη του αγαπημένου μαθητή του Αγίου Βενέδικτου. 

Έπειτα επέστρεψε στην Fulda σε ένα από τα μεγάλα κέντρα του Χριστιανικού κόσμου της εκπαίδευσης και το 814 χειροτονήθηκε ιερέας. Το 822 εξελέγη ηγούμενος της Μονής της Fulda όπου υπηρέτησε μέχρι το 842. 

Ο Άγιος Ραβάνος-Μαύρος (St Rabanos Maurus) έδειξε μεγάλη αφοσίωση στους Αγίους και είναι ο συγγραφέας και συντάκτης ενός Συναξαριστή Αγιών.

Υπήρξε μεγάλος Απολογητής κατά των αιρέσεων και η αποστροφή του πρός τις αιρέσεις ήταν τόσο μεγάλη που έλεγε ότι οι υποστηρικτές των αιρέσεων μοιάζουν με τον Αντίχριστο.

Ύστερα ο Άγιος Ραβάνος-Μαύρος (St Rabanos Maurus) πήγε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας για να ζήσει ζωή απομόνωσης και προσευχής μέχρι το 847 όπου και τον χειροτόνησαν Επίσκοπο του Mainz της Γερμανίας. 

Ο Άγιος Ραβάνος-Μαύρος (St Rabanos Maurus) ως Επίσκοπος στο Mainz της Γερμανίας ήταν γνωστός και αγαπημένος για την έντονη φιλανθρωπία του. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα της Εκκλησίας και διευκρίνισε μέσω των Ιερών Συνόδων τα δόγματα της Εκκλησίας. 

Επίσης, ως Επίσκοπος αφιερώθηκε στο κήρυγμα του Λόγου του Θεού και ζητούσε την μετάνοια και επιστροφή των αμαρτωλών στο Θεό.

Η γενναιοδωρία του προς τους φτωχούς ήταν μεγάλη και το 850 που εκδηλώθηκε ένας μεγάλος λιμός τροφοδοτούσε καθημερινά τριακόσους άπορους από το δικό του τραπέζι.

Αντίθετα, με τον εαυτό του ήταν πολύ αυστηρός και ποτέ δεν έτρωγε κρέας, ούτε έπινε κρασί.

Θεωρείται ένας από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους και μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του και είναι ο συγγραφέας πολλών Λειτουργικών βιβλίων της Εκκλησίας.

Κοιμήθηκε οσιακά το 856.

Πηγή: Wikipedia

&


Χαιρετισμοί στόν Ἅγ. Ραβάνο
Ἐπίσκοπο Mainz Γερμανίας (4/2, +856)
καί στόν Ἅγ. Ἰωάννη Μαξίμοβιτς,
Ἐπίσκοπο San Francisco τῆς California τῶν ΗΠΑ
& Ἰσαπόστολο Ἀ. Ἀσίας, Δ. Εὐρώπης,
Β. Ἀφρικῆς & Ἀμερικῆς (19/6 & 2/7, +1966),
συντάκτες Συναξαριστῶν τῶν Ὀρθοδόξων Ἁγίων τῆς Δύσεως

Χαῖρε, ἀγαπητέ Ραβάνε
Ἐπίσκοπε Mainz τῆς Γερμανίας·

Χαῖρε, ἀγαπητέ Ἰωάννη Μαξίμοβιτς
Ἐπίσκοπε San Fransisco τῆς California·

Χαῖρε, Ραβάνε, ἀντανάκλασι τῆς εὐσπλαχνίας τοῦ Θεοῦ·
Χαῖρε, ξημέρωμα τῆς αγάπης τοῦ Θεοῦ στήν καρδιά μας·

Χαῖρε, Μαξίμοβιτς Ἀπόστολε Βορρᾶ καί Νότου·
Χαῖρε, Ἀπόστολε Ἀνατολῆς καί Δύσις·

Χαῖρετε, ὅτι ἡ ἀγάπη σας σχημάτισε
τό Σταυρό στήν καρδιά μας·

Χαῖρετε, συντάκτες Συναξαριστῶν
τῶν Ὀρθοδόξων Ἁγίων τῆς Δύσις.

Χαίρετε, Ἅγιοι Ραβάνε καί Ἰωάννη Μαξίμοβιτς!


Ἅγιος Παῦλος ντέ Μπαλλεστέρ (St Paul de Ballester), 

Ἐπίσκοπος Ναζιανζοῦ Μ. Ἀσίας, 

Ἰσαπόστολος Μεξικοῦ καί Κ. Ἀμερικῆς, 

ἱερομάρτυς στό Μεξικό, ἀπό Βαρκελώνη Ἱσπανίας (+1984) 

4 Φεβρουαρίου


Roman Catholics met Orthodoxy - Μεταστροφές Ρωμαιοκαθολικών

Ὁ Ἅγιος Ἱερομάρτυς Παῦλος ντέ Μπαλλεστέρ (St Paul de Ballester) ἦταν πρώην Ρωμαιοκαθολικός ἱεροσπουδαστής ἀπό τάγμα Ἁγ. Φραγκίσκου. Καθώς μελετοῦσε τούς πρώτους Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας κατάλαβε ὅτι ὁ Παπισμός εἶναι πλάνη καί ὅτι ἡ Ἀλήθεια εἶναι ἡ Ὀρθοδοξία. Ἔτσι ἔγινε Ὀρθόδοξος. Σπούδασε Θεολογία στήν Ἀθήνα καί τό 1953 χειροτονήθηκε Διάκονος καί Πρεσβύτερος.  Πῆγε Ἀμερική γιά τό Ἱεραποστολικό ἔργο στήν Ἀμερική καί ἐγκαταστάθηκε στήν Πόλη τοῦ Μεξικοῦ. Δίδασκε στό Παν/μιο τοῦ Μεξικοῦ καί παράλληλε ἕκανε μεγάλο ἱεραποστολικό ἔργο στό Μεξικό καί στήν Κεντρική Ἀμερική. Κηρυττε καί διαφήμιζε τήν ἀλήθεια τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας παντοῦ, ἀκόμη καί στά τηλεοπτικά μέσα. Αὐτό ἐξόργισε τούς Ρωμαιοκαθολικούς πού ἔβλεπαν ἕναν πρώην “δικό τους” νά ὑπερασπίζεται μέ θέρμη τήν Ὀρθοδοξία καί στίς 4/2/1984 ἕνας 79χρονος Ρωμαιοκαθολικός Μεξικανός, πρώην στρατιωτικός, δολοφόνησε τόν Ἱεραπόστολο. Μπορεῖ ὁ ἱερομάρτυς νά σώπασε, ἀλλά ἡ ζωή του καί τά βιβλία του φωνάζουν ὑπέρ τῆς Ὀρθοδοξίας. Μαρτύρησε 57 ἐτῶν (Πηγή: Χαραλάμπους Ἀνδράλη, Νεομάρτυρες τῆς Ὀρθοδοξίας στόν 20ό καί 21ο Αἰῶνα, ἐκδ. Σταμούλη, Ἀθήνα 2012).

Χαιρετισμοί στόν Ὅσιο Λούα (St Lua) τόν ἱδρυτή πολλῶν
Μονῶν στήν Ἰρλανδία, ἀπό Limerick Ἰρλανδίας, (4/8, +609)
καί στόν Ἅγ. Παῦλο de Ballester,
Ἐπίσκοπο Ναζιανζοῦ Μ. Ἀσίας καί ἱερομάρτυρα στό Μεξικό,
Ἰσαπόστολο Μεξικοῦ καί Κ. Ἀμερικῆς,
ἀπό Βαρκελώνη Ἱσπανίας (4/2, +1984)

Χαῖρε, ἅγιε Παῦλε de Ballester·
Χαῖρε, ὅσιε Λούα ἄνθος τῆς Ἰρλανδίας·

Χαῖρε, Παῦλε de Ballester ὅτι πίστεψες στήν Ὀρθόδοξη
Ἐκκλησία μέσα ἀπ’ τή μελέτη τῶν πρώτων Πατέρων·

Χαῖρε, Παῦλε ἄνθος τῆς Βαρκελλώνης τῆς Ἰσπανίας·
Χαῖρε, Παῦλε de Ballester καύχημα τῆς Πόλεως τοῦ Μεξικοῦ·

Χαῖρε, ὅσιε Λούα λουλούδι τῶν ἀγρῶν τῆς Ἰρλανδίας·
Χαῖρε, μονογραφή τοῦ Θεοῦ στήν καρδιᾶ μας·

Χαῖρε, ὅσιε Λούα ὅτι ἡ πολύ σου ἀγάπη
πάντα μᾶς ἠλεκτρίζει τήν καρδιά·

Χαίρετε, Παῦλε καί Λούα λυχνίες
προσευχῆς πρός τό Θεό.

Χαίρετε, Ἅγιοι Λούα καί Παῦλε de Ballester!


Rejoice Celtic Saints

Χαιρετισμοί Ορθοδόξων Κελτών Αγίων


Άγιος Κύριλλος ο Θαυματουργός,

ὀσιος της Νέας Λίμνης στο Νοβογιέρσκ του Novgorod Ρωσίας (+1532)

4 Φεβρουαρίου, 15 Ιουνίου & 7 Νοεμβρίου

Ο Όσιος Κύριλλος γεννήθηκε στην περιοχή Γκαλίτς της Κοστρομά της Ρωσίας από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς. Η παράδοση αναφέρει ότι είχε τη θεία κλήση εκ κοιλίας μητρός. Από την παιδική του ηλικία επιδόθηκε στην άσκηση και την προσευχή και δέχθηκε την κλήση από τον Θεό διά θείου οράματος. Έτσι εγκατέλειψε την πατρική του οικία, για να εγκαταβιώσει στη μονή των Σπηλαίων του Πσκοφ Ρωσίας. Αργότερα, όταν οι γονείς του Οσίου Κυρίλλου πληροφορήθηκαν την απόφαση του υιού τους, ακολούθησαν και αυτοί την μοναχική οδό και έγιναν μοναχοί, πρώτα η μητέρα του με το όνομα Ελένη και στη συνέχεια ο πατέρας του με το όνομα Βαρσανούφιος, του οποίου μάλιστα η πνευματική καθοδήγηση ανετέθη από τον ηγούμενο στον υιό του Κύριλλο.

Ως μοναχός εντυπωσίασε με τις αρετές, την υπακοή, τη μελέτη των Αγίων Γραφών, την αυστηρή άσκηση και την προσευχή, τον ηγούμενο Όσιο Κορνήλιο (τιμάται 20 Φεβρουαρίου) και τους αδελφούς μοναχούς. Μετά την κοίμηση του πατρός του ζήτησε την ευλογία του ηγουμένου της μονής, για να εξέλθει και να ασκητέψει σε έρημο τόπο. Έπειτα από ερημική ζωή είκοσι περίπου ετών σε διάφορους ασκητικούς τόπους της Ρωσικής γης, ο Όσιος κατέληξε στα προάστια της Μόσχας Νόβγκοροντ και Πσκοφ, όπου ζούσε με προσευχή και νηστεία.

Μετά από διαδοχικά θεία σημεία και οράματα της Θεοτόκου, ίδρυσε μονή και ανήγειρε δύο ναούς στη Λευκή Λίμνη, ενώ η οσιακή πολιτεία του προσείλκυε νέους αδελφούς γύρω του. Ο Άγιος Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας και της διακρίσεως.

Ο Όσιος Κύριλλος κοιμήθηκε με ειρήνη, αφού προαισθάνθηκε το τέλος του, το έτος 1532. Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 15 Ιουνίου και στις 7 Νοεμβρίου.

Πηγή:


Άγιοι... Οι Καλύτεροί μας Φίλοι


Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου